anadilde eğitim hakkı anadilimiz türkçe olduğu için zaten var. ülkenin birliği için aynı dili konuşmak şart. haricinde lazca kürtçe zazaca vs gibi dilleri konuşan kişiler için bu haktan bahsediliyorsa eğer; bu imkansız ya. birçok sosyolojik sebebi var biz birkaçına odaklanalım. örneğin zazaca eğitim gören kişi türkiye'nin başka hiçbir bölümünde mesleğini icra edemeyecek. bu seçmeli ders olarak sunulabilir ama direkt bu gibi dillerde eğitim verilmesi saçma ve uygulanması imkansız bi' program olur.
ayrıca türkçe'den farklı bir dili anadil olarak benimseyen kişiler arasında konuşulan dillerin hiçbirinin net bir sözlüğü yok bildiğim kadarıyla. bir kelime bazı kesimin hiç duymadığı bir kelime olabiliyorken başka bir kesimin gündelik hayatta sıkça kullandığı bir dil oluyor. e bu ne demek? elma kelimesi türkçe konuşan herkesin bildiği bir kelime olmaktan çıkıp, ufak bir kesimin buna sandalye, başka bir kesimin de buna lamba demesi gibi saçma bi' kavram karmaşasına yol açar. ayrıca haydi toplanalım bu dillerde eğitim verilmesi için matematik/fizik kitabı bastıralım. hocam kim yazacak bu kitapları? meb mi? ayrıca bu ülkede şu an sayabileceğimiz laz, zaza, gürcü, boşnak, arnavut ve daha aklıma gelmeyen etnik kökene sahip her biri için bu yukarıda saydığımız mevzuları mı oluşturmaya çalışacağız? nereden bakılırsa bakılsın mantıksal ve yapılabilir bir durum değil bence. milli devletlerde ortak bir dil hep vardır, bu demokratik olandır. hümanist olacağız diye böyle taleplere destek çıkılmasını da savunmuyorum. türkiye cumhuriyeti'nin tek bir dili vardır.