Tek Mesajı Görüntüle
Eski 07 Mart 2026, 06:38   #1
Mezarkabul

Ela ♡ Çetin

Mezarkabul Kullanıcısının Avatarı

Varsayılan Türk Mitolojisi - Su İyeleri

Türk mitolojisinde doğa yalnızca bir çevre değil, ruhlarla dolu canlı bir varlıktır. Dağların, ormanların, ateşin ve suyun koruyucu ruhları olduğuna inanılır. Bu ruhlara genel olarak “iye” denir. İyeler, doğanın dengesini koruyan görünmez varlıklardır. Bu varlıklar arasında su iyeleri, özellikle saygı duyulan ve kutsal kabul edilen ruhlar arasında yer alır.

Su İyeleri Nedir?

Türk mitolojisinde su iyeleri, göllerin, nehirlerin, pınarların ve kaynakların koruyucu ruhlarıdır. İnsanlar suyun yalnızca bir madde değil, ruhu olan bir varlık olduğuna inanırdı. Bu yüzden bir suyun başına gidildiğinde ona saygısızlık etmek, kirletmek ya da gürültü yapmak uğursuzluk sayılırdı. Çünkü o suyun bir sahibi, yani bir iyesi vardı.

Su iyeleri genellikle insana benzer ama doğayla iç içe yaşayan ruhlar olarak tasvir edilir. Bazen uzun saçlı bir kadın, bazen yaşlı bir bilge, bazen de ışık gibi beliren bir varlık şeklinde anlatılırlar. Bu tasvirler bölgeden bölgeye değişse de ortak özellikleri, suyu koruyan ve onun düzenini sağlayan ruhlar olmalarıdır.

Su İyelerinin Görevleri

Su iyelerinin temel görevi suyu korumak ve dengede tutmaktır. İnanca göre:
  • Suyu kirletenleri cezalandırabilirler.
  • Suyu koruyan ve saygı gösterenlere bereket verebilirler.
  • Kurak zamanlarda suyun azalması ya da çoğalması onların ruh hâliyle ilişkilendirilirdi.

Bazı anlatılarda su iyeleri, yolunu kaybeden insanlara yardım eden veya onları tehlikeden uzaklaştıran ruhlar olarak da geçer. Bu yönleriyle hem koruyucu hem de uyarıcı varlıklar olarak görülürler.

Su Başında Yapılan Gelenekler

Eski Türk topluluklarında su kaynakları kutsal sayıldığı için bazı gelenekler oluşmuştur. İnsanlar pınar başına geldiklerinde:
  • Suya küçük hediyeler bırakabilir,
  • Sessiz ve saygılı davranır,
  • Suyu kirletmekten özellikle kaçınırdı.

Bu davranışların amacı, su iyesinin hoşnutluğunu kazanmak ve onun korumasını sağlamaktı.

Türk Kültüründeki Yeri

Su iyeleri, Türklerin doğayla kurduğu güçlü bağın bir sembolüdür. Bu inanış, doğanın korunması gerektiğini anlatan eski bir kültürel bilgelik olarak da yorumlanabilir. Çünkü suya saygı göstermek, aynı zamanda hayatın kaynağına saygı göstermek anlamına gelir.

Bugün bile Anadolu’nun bazı bölgelerinde pınarların veya göllerin “sahibi” olduğuna dair eski inanışların izlerine rastlanır. Bu durum, su iyelerinin Türk kültüründe ne kadar derin bir yer tuttuğunu gösterir.

Kısacası su iyeleri, Türk mitolojisinde doğanın ruhunu temsil eden, suyu koruyan ve insanlara suya saygı göstermeyi öğreten kutsal varlıklar olarak anlatılır. Bu inanış, Türklerin doğayı canlı ve kutsal bir varlık olarak görmesinin en güzel örneklerinden biridir.
Aşkınla tamamım, sen varsın diye
Ela, adın bile şiir gibi
Her hecesi umut, her anı deli gibi
Sen bana baktıkça dünya değişir
Bu kalp seninle atar, bunu herkes bilir